
Dort s ovocem a želatinou (vyrobeno pro taťku)
Ingredience na korpus:
- 6 vajec
- 180 g prosetého moučkového cukru
- 180 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
ingredience na krém:
- 1/2 litru mléka
- 1 + 1/4 vanilkového pudinku
- asi 5 lžič cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 kostky změklého másla po 250 g
Dále budeme potřebovat: kiwi, jahody, broskve, (můžeme i mandarinky, hroznové víno), želé, šlehač, kulatou formu s hloubkou 7 cm a průměrem 22 cm, misky, olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy, čokoládu na vaření, metlu, hrnec, marmeláda, voda, štěteček, sáček s řezanou trubičkou, kokos
Postup:
- Nejprve si upečeme korpus-->Oddělíme si do misek zvlášť bílky a žloutky. Bílky vyšleháme na pevný sníh. Žloutky s prosetým cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme tuhý sníh + mouku + prášek do pečiva a zlehka vše do sebe promícháme metličkou. Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme upéct do trouby na 180 °C...pečeme zhruba 30-45 minut...podle typu trouby.
- Mezitím si uděláme klasický pudink--> Do hrnce nalijeme 3/4 mléka + cukr krupice + vanilkový cukr-->vše zamícháme a dáme vařit na sporák, mezitím si rozmícháme ve zbylém mléku vanilkový pudink, který nalijeme do vroucího mléka. Asi 1-2 minutu stále metlou mícháme do zhoustnutí, mícháme rychle, pudink se nesmí připálit, jelikož by to v krému bylo dost znát. Uvařený pudink dáme vystydnout na chladné místo.
- Než nám všechno zchladne, tak mezitím dáme rozehřát čokoládu na vaření do horké lázně, ustřihneme si kousek pečícího papíru na který budeme malovat kornoutkem s čokoládou. Do kornoutku si dáme rozehřátou čokoládu a začneme na papír malovat vzory podle fantazie. Já jsem čokoládou malovala rybičky, trojlístky + číslo a poté jsem čokoládu dala ztuhnout do chladna.
- Když máme pudink zchladlý, šlehačem ho chvilku šleháme, aby se pořádně promíchal a poté přidáme nakrájené změklé máslo na kostičky. Pokud se vám vanilkový máslový krém nezdá dostatečně sladký, není problém přidat moučkový cukr a popřípadě můžete dochutit i trochou rumu.
- Zchladlý korpus si prokrojíme 2x vroubkovaným nožem. Spodní část korpusu potřem lehkou vrstvou marmelády a na ní dáme vrstvu máslového krému-->přiklopíme druhou částí korpusu na kterou dáme další vrstvu krému--->přiklopíme poslední částí korpusu a celý dort potřeme světlým krémem. Ze stran ho obalíme kokosem. Zbylí krém si nandáme do sáčku s řezanou trubičkou a okolo dortu vytvoříme pusinky a dokola je vrstvíme na sebe směrem nahoru, abychom měli pak větší dno. Dáme ztuhnout do ledničky.
- Před vyndáním ztuhlého dortu si uvaříme bezbarvou želatinu podle návodu a vyčkáme do doby, až želatina bude vlažná. Mezitím si nakrájíme ovoce na plátky či půlky a občas zamícháme se želatinou, která nám nesmí ztuhnout příliš, stále musí být tekutá bez kousků.
- Na vychladlí dort pokládáme nakrájené ovoce podle fantazie, okolo dortu vpícháváme do pusinek čokoládový vzory + kandované ovoce a zalijeme jej vlažnou želatinou. Jestliže chceme čokoládu vpíchávat do želatiny, doporučuju jí tam dávat těsně před konzumací, jinak se čokoláda v želatině začne roztékat.