Dort s ovocem a želém - Fruit cake

Napsal Dorty od Dajány (») 23. 6. 2016 v kategorii Ovocné, přečteno: 587×
1016626-4264310185645-214356719-n.jpg

Dort s ovocem a želatinou (vyrobeno pro taťku)

Ingredience na korpus:

  • 6 vajec
  • 180 g prosetého moučkového cukru
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

ingredience na krém:

  • 1/2 litru mléka
  • 1 + 1/4 vanilkového pudinku
  • asi 5 lžič cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 kostky změklého másla po 250 g

Dále budeme potřebovat: kiwi, jahody, broskve, (můžeme i mandarinky, hroznové víno), želé, šlehač, kulatou formu s hloubkou 7 cm a průměrem 22 cm, misky, olej a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy, čokoládu na vaření, metlu, hrnec, marmeláda, voda, štěteček, sáček s řezanou trubičkou, kokos

Postup: 

  1. Nejprve si upečeme korpus-->Oddělíme si do misek zvlášť bílky a žloutky. Bílky vyšleháme na pevný sníh. Žloutky s prosetým cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme tuhý sníh + mouku + prášek do pečiva a zlehka vše do sebe promícháme metličkou. Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme upéct do trouby na 180 °C...pečeme zhruba 30-45 minut...podle typu trouby.
  2. Mezitím si uděláme klasický pudink--> Do hrnce nalijeme 3/4 mléka + cukr krupice + vanilkový cukr-->vše zamícháme a dáme vařit na sporák, mezitím si rozmícháme ve zbylém mléku vanilkový pudink, který nalijeme do vroucího mléka. Asi 1-2 minutu stále metlou mícháme do zhoustnutí, mícháme rychle, pudink se nesmí připálit, jelikož by to v krému bylo dost znát. Uvařený pudink dáme vystydnout na chladné místo.
  3. Než nám všechno zchladne, tak mezitím dáme rozehřát čokoládu na vaření do horké lázněustřihneme si kousek pečícího papíru na který budeme malovat kornoutkem s čokoládou. Do kornoutku si dáme rozehřátou čokoládu a začneme na papír malovat vzory podle fantazie. Já jsem čokoládou malovala rybičky, trojlístky + číslo a poté jsem čokoládu dala ztuhnout do chladna.
  4. Když máme pudink zchladlý, šlehačem ho chvilku šleháme, aby se pořádně promíchal a poté přidáme nakrájené změklé máslo na kostičky. Pokud se vám vanilkový máslový krém nezdá dostatečně sladký, není problém přidat moučkový cukr a popřípadě můžete dochutit i trochou rumu. 
  5.  Zchladlý korpus si prokrojíme 2x vroubkovaným nožem. Spodní část korpusu potřem lehkou vrstvou marmelády a na ní dáme vrstvu máslového krému-->přiklopíme druhou částí korpusu na kterou dáme další vrstvu krému--->přiklopíme poslední částí korpusu a celý dort potřeme světlým krémem. Ze stran ho obalíme kokosem. Zbylí krém si nandáme do sáčku s řezanou trubičkou a okolo dortu vytvoříme pusinky a dokola je vrstvíme na sebe směrem nahoru, abychom měli pak větší dno. Dáme ztuhnout do ledničky.
  6. Před vyndáním ztuhlého dortu si uvaříme bezbarvou želatinu podle návodu a vyčkáme do doby, až želatina bude vlažná. Mezitím si nakrájíme ovoce na plátky či půlky a občas zamícháme se želatinou, která nám nesmí ztuhnout příliš, stále musí být tekutá bez kousků. 
  7. Na vychladlí dort pokládáme nakrájené ovoce podle fantazie, okolo dortu vpícháváme do pusinek čokoládový vzory + kandované ovoce a zalijeme jej vlažnou želatinou. Jestliže chceme čokoládu vpíchávat do želatiny, doporučuju jí tam dávat těsně před konzumací, jinak se čokoláda v želatině začne roztékat.
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad
Facebook MySpace Google Twitter Topčlánky.cz Linkuj.cz Jagg.cz Vybrali.sme.sk Del.icio.us

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a jedenáct